Sunday, 10 July 2011

Sense Our Soul

Assalamualaikum, readers. Em, minna, genki? *ceh, poyo!*

Apa yang aku nak merepek hari ni? Ok, tengok gambar kat bawah, tu intro dia.



Kira kira program weekend yang kedua kitorang la, tapi yang first ala-ala tamrin, bermalam. Ada beberapa student IBT (Institut Bahasa Teikyo) yang join sekali. Malu sebenarnya dengan mereka, sebab kita yang dekat (dan paling ramai) ni pun liat gila nak datang. Mereka tu sanggup datang dari, xla jauh mana pun, bermalam kat sini semua. Memang aku salute la kat korang sebab aku ni pun datang cam biskut.. hehe..  

Those yang tak balik termasuk aku *cam bese, poyo!* semata-mata sebab nak attend program ni pun patut diberi penghargaan. Bukan senang nak korban hujung minggu, tadah telinga dengar pengisian 'berat2', lagi2 pulak baru lepas sports taikai, pastu esok ada kanji testo, shukudai lak melambak. Dah lah the night before tu ada ceramah yang diorganise oleh akak2 kolej, so logiknya la, better bantai tidur puas2 pagi Sabtu tu, betul tak?

Tapi, tulah yang dinamakan pengorbanan dan perjuangan. Kat sini, senang lagi nak dapat pengisian camni. Depan mata dah disediakan, tinggal nak dengan taknak je. Nanti kalau dah sampai Nihon, bukan senang. Kena cari sendiri. Tapi dengar cerita dari daisenpai, sekarang dah makin mudah. Kadang2 satu ken sampai dua tiga group usrah ada. Alhamdulillah, suasana Islam dah mula terasa kat sana. Tak sabar pulak rasa nak fly! Huhu.... Em, ok, dah cukup panjang membebel. Let's go to the point, apa yang aku dapat.






Sebab aku dah terlebih banyak membebel kat part intro tu, so aku nak highlight some interesting point je la.

Antara "Islam" dengan "islam", mana yang betul?

I mean dari segi tatabahasa Melayu nyer, yang huruf besar ke yang huruf kecil yang tepat? Mostly jawab yang huruf besar tu, termasuk gakla aku. Sebabnya memang kat mana2 pun kita biasa jumpa dengan huruf besar (aku lah kot). Tapi sebenarnya yang betul, yang huruf kecil tu ["islam"]. Sebabnya...? Jom analisis!

- [Islam], dimulai dengan huruf besar, adalah kata nama khas. Mana ada golongan kata lain yang start dengan huruf besar kan?
- [islam] pulak, huruf kecil, maknanya kata kerja.

Next point:

Islam matlamat ke kaedah?
(ni soalan time usrah malam sebelum tu)

Jawapannya, Islam adalah kaedah, the way of life, cara hidup. Aku rasa most of us pun tahu benda tu kan.

So, bila kaedah, it is a verb. Kaedah ialah apa yang kita buat la kan? That's why, it is [islam] not [Islam]. Wallahu a'lam.



Buat apa aku susah-susah hilangkan kesenangan aku hanya untuk dapatkan kesenangan?

Emm, boleh faham ke ayat tu? Cam keling sikit kan? Hahaha..

Sebenarnya dia ada cerita. Pasal nelayan A dengan B.

Nelayan A ni lepas je habis kerja terus balik rumah. Rehat-rehat je kat rumah, makan, tidur, those tipikal things la. Manakala yang B pulak buat zangyou (overtime). Kira berhempas pulas la nak cari rezeki. Ye la, nelayan kan, mana la banyak sangat income. Tak sama la kot cam engineer. Ataupun engineer-to-be yang under JPA cam... korang?

Tiba-tiba satu hari, nelayan B ni datang jumpa nelayan A.

B : A-san (ceh, tipu je tu), apa kata kita pergi laut dalam sikit, nanti boleh dapat banyak sikit ikan.
A : Nak buat apa dapat banyak ikan?
B : Bertambahlah sikit income kita. Pastu nanti boleh beli bot baru. Pastu nanti boleh pergi laut lagi dalam.
A : For what? (ceh, tipu, xde la speaking de)
B : Nanti kalau dah dapat banyak income, boleh la kita cari pekerja. Pastu nanti tak payahla kita kerja susah2, boleh rehat je kat rumah. Rumah pun boleh cari yang besar2.

A terdiam pastu dia jawab ayat yang kat atas tu. 


After that, kitorang disuruh fikir and decide siapa yang betul. B nampak macam materialistik. A pulak cam pemalas gile. So....? Korang fikir la sendiri. Wallahu a'lam.

Point kat sini: kita sebagai manusia yang ada kelebihan berbanding makhluk lain patutla memanfaatkan kelebihan tu. Tiga nikmat utama yang kita ada iaitu hati, mata dan telinga perlu digunakan dengan sebaiknya. Paling penting jangan lupa tujuan penciptaan kita : ibadah (Az-Zaariyat : 56) dan khalifah (Al-Baqarah : 30). At least setiap hari kita, do something new or remarkable. Takkanla kita hanya nak jadi programmed robot yang hari-hari jalan kaki pergi AAJ pukul 8, balik pukul 6 je kan?


Memahami Al-Quran dengan hati bukannya akal.

Aku dah malas nak tulis panjang. Dah penat. Idea pun dah kering. Korang pun dah bosan. So, aku just nak bagi analogi mudah je. Antara baca buku sejarah dengan baca novel cinta, mana yang lagi korang feeling?

Jawab sendiri la....



Yang paling best ialah : 

Hiru gohan (lunch)

Ban gohan (dinner)


Makan dalam dulang! Something yang dah lama tak buat. Memang seronok, senpai belanja sebab kitorang menang.. hehe XD


P.S : Ni baru the first part je. Yang second nanti bila rajin aku update ^^

4 comments:

acan.community said...

best gila ayat ~ ayat sendiri kah ? wowowo~

Iffah Syuqaira said...

tengok org la.. never underestimate anybody~~!!

acan.community said...

aisehh, janganlaa riak pulak ~ :(

Iffah Syuqaira said...

dh kau cm x caya habis.. kenala tunjuk sikit.. ^^