Thursday, 21 April 2011

Kegagalan pertama

Cewah, tajuk cam hebat sangat.

Tapi, memang betul pun, pertama kali dalam sejarah hidup aku, GAGAL!


Selama ni, alhamdulillah, paling teruk pun C je. Kira selamat dan agak jauh la dari gagal kan? Kalau orang nak suruh aku buat soalan Add Math ke, Fizik ke, Kimia ke, aku tak kisah, ok je. Tak kira la berapa banyak pun, aku boleh cuba. Susah ke mencabar ke, not a big deal. Aku kerah je lah otak ni bekerja. Tapi yang satu ni... emmm.....


Bukan tak boleh, cuma....



Payah sikit...




Pertama kali jugakla dalam hidup (kot la), rasa macam nak give up when the things almost reach its end, rasa nak menyerah kalah sebelum berjuang. Dua hari sebelum the final thing, aku nangis (ok, this is so shame to be admitted, but yeah, that's the fact) Sebab rasa cam tak leh buat. Rasa cam nak berhenti time-time tu jugak. Tapi bila mengenangkan pelaburan parents aku, harapan diorang dan kehendak aku jugak asalnya, aku kuatkan semangat jugak. Teruskan jugak walaupun tak confident, walaupun dah rasa macam tak pass.

Dan akhirnya...



Sebab aku tak yakin, maka aku memang betul-betul gagal. Pun begitu, aku memang patut sangat bersyukur sebab aku sebenarnya dah diberi banyak peluang. Cuma yang akhir tu... memang tak boleh nak dimaafkan lagi.

Nak buat macam mana kan? Dah memang bukan rezeki lulus hari ni. Terima je lah. Aku tak kisah sangat, walaupun ada lah sikit terkilan, sebab dah rasa dah aku belum betul-betul bersedia. Mula-mula siap fikir tak nak ulang lagi dah. Tapi mengingatkan bahawa aku dah nak sampai finishing line, so despite any obstacle, I've to go!

Ayah aku kata, kalau aku boleh jawab semua periksa kat sekolah tu, kenapa tak yang ni? Lagi satu pulak, kalau umi yang takut-takut tu pun boleh lepas in one try, kenapa aku tak boleh? Walaupun second try, at least cuba dan dapatkan.

For the time being, I want to relax first, I want to forget everything and start again. A fresh start. I need something (and I'll be finding it) that can boost my confidence level till I won't go turn back anymore. For me, once you believe in yourself and have the confident, you'll do it. If you don't, then it'll turn into ashes. Ganbaretsugo! XD

Rasa cam nak nyanyi pulak~!


Bila terfikir balik, rasa jugak rugi sebab tak lepas, tapi nak buat macam mana. Silap sendiri. Insya-Allah, pasti ada hikmahny. Dan ternyata itulah kelemahan aku, sebagai seorang insan yang tak sempurna...

P.S: Tadi jumpa kawan lama yang duduk sebelah masa darjah 2. Tak sangka jugak. Kawan duduk belakang bila pulak nak jumpa. Hai, banyak nye memori darjah 2! :D

6 comments:

Fatimah Zahra' said...

ouh, pasal JPJ test ke? sbaau jelah. dah disumpah agaknya budak2 shams ni. fail aje memanjang. aishhhh..

Iffah Syuqaira said...

yo le.. ape lg.. haha
'disumpah' tu mcm dahsyat sgt je bunyinyer! tp mmg aku terkenang kau pun... hahaha

Aku mencari kasih Nya said...

hmm..man jadda wajada..wa man zara'a hasoda..k.. ALLAH takkan uji selain dengan kiter nyer kemampuan ...

Iffah Syuqaira said...

betul.. betul.. thank you ^^

wardah07 said...

fah,spe dok blakang awk aaa????hahahaha

Iffah Syuqaira said...

sape? ntah.. haha