Monday, 16 May 2011

I Wonder...

I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the bird to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy cloud so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?




Fuh, siap jugak akhirnya. Penat aku fikir, mengeras memerah otak cari rima akhir yang serasi bersama. Macam mana? Best tak?

Okay, enough menipu. Kantoi terang-terangan lagi tu. Takde maknanya aku yang bukan English native speaker ni boleh tulis poem sebegini cantik, teratur. Tapi aku rasa generasi sebaya aku dan yang dalam lingkungan plus minus 2 tahun darinya mungkin tak tahu pun aku tipu. Adik-adik form 1, form 2 ye. Dari ayat pertama lagi dorang dah cam aku ciplak dari buku dorang. *malunyer kantoi.. cover muka*

Poem ni bertajuk ‘I Wonder’ karya seorang wanita (yang aku rasa dah mati kot) bernama Jeannie Kirby dan dimuatkan sebagai poem pertama dalam buku ‘A Collection of Poems, Short Stories and Drama’ yang wajib dihadam oleh pelajar Tingkatan 1 versi sekarang. Bermula tahun 2010 rasanya, sebab budak form 3 tahun ni still telaah Mr Hyde lagi.

Antara buku yang tak lawa zaman aku dulu. Semestinya credit to Google Image :D


Aku tak tahu la korang rasa pelik ke tak, kenapa aku post poem form 1 kat sini, sedangkan ada banyak lagi kot review buku best best yang aku boleh tulis. Sebenarnya aku memang ada satu hobby iaitu membaca buku sekolah adik-adik aku. Lagi-lagi setahun dua ni, banyak silibus yang diperbaharui. Memang bunyi cam kelakar. Sah takde kerja lain. Tapi, entahla, aku suka. Nak nak pulak dapat adik yang kurang rajin membaca. Sudahnya aku yang baca sampai habis, pastu dia dengar je sinopsis dari aku. Hmm, senangnya hidup.

Personally, aku suka poem ni, lebih sikit la kot kalau nak dibandingkan dengan poem pertama zaman aku dulu-dulu. Ingat lagi, punya seksa nak memahamkan 'Life's Brief Candle' dek tinggi sangat bahasa yang William Shakespeare guna. Cakap pasal William ni, teringat pulak Kate 'Sonnet 18' yang sweet masa form 4 dulu. Memandangkan 'Sonnet 18' tu bertemakan love and beauty, makanya banyakla soalan-soalan yang 'pelik' keluar masa latih tubi. Salah satunya ialah, What will you compare your beloved to? (lebih kurang la, aku takde la banyak sangat masa nak hafal sebutir-sebutir soalan latihan)

Pakcik William yang dah mati kepala terkeluar.


Nostalgia betul la bila ingat balik pasal benda-benda ni. Rasa rindu sangat nak pergi sekolah balik. Tapi aku dah tak sanggup la kot nak pakai balik uniform plain + boring tu (amboi, sesedap mulut tangan je nak kutuk!). Aku tak sabar nak masuk kampus sebenarnya ni. Sebab aku baru tersedar, bila dah lama tak belajar ni, otak aku cam dah slow sikit. Uishh, bahaya tu! So, JPA, cepat-cepat la sikit keluarkan announcement ye. I wonder how the result will be!

P.S: Zaman memang dah berubah. Dulu 'Selected Poem and Short Stories', sekarang 'A Collection of Poems, Short Stories and Drama’. Drama pun dah ada. *drama form 1 best!*

2 comments:

Fatimah Zahra' said...

laa, drama pun dah ada? cisss, ni aku nak marah ni. grrrr...

Iffah Syuqaira said...

aku pelik, nape komen ni invisible kt aku.. hmm, xpe la, skrng aku jwb.. drama f1 best tu! ala2 citer fairy tale~~